Blogger Backgrounds

Tuesday, May 10, 2011

Stalk MengeStalk ^^

Peace be Upon You Friends ! ^^

Kaifa Halukum al Yaum ?

Hope you're in good condition + health + mood + others :)

Hari ni nak cecite sikit pasal Stalk Mengestalk nihh. Ahaks !

Sape yg suka stalking orang kat sini ? cuba mengaku sikit. *erk. ade ke yg nak mengaku ? 








Okay !

Sebelum kewujudan FB + Twitter + Myspace and segala bagai laman sosial dalam internet nihh..

Bila kita cakap pasal stalking, mestilah ada Stalker kan kan kan ?

And roughly, Stalker is always refer as an unwanted person who has obsessive attention to others.

Kalau zaman dolu dolu, stalker stalker nih stalk org dgn cara mengekott je orang yang dia admire. Sampai ke tandas pun nak ekott. *hisshh tkde privacy langsung kan

Tapi, skrg zaman dah moden, Para Stalker pun dah moden jugak. huhu~

Sebab ape ?

Sebab Stalker stalker yg tak bertauliah skrg sering berkeliaran di FB + Twitter + Myspace atau dlm kata lain, Alam Maya.

Actually, these stalking behaviours are related to Harrassment (gangguan) and Intimidation . The worst thing is these behaviours may lead to criminal offense or civil wrongs.

Ha ! tengok ! tengok ! Stalking ni sebenarnye tak baik kan kan ?

Tapi , tapi , jangan risau dulu..

Kalau setakat stalk utk tau cite semasa seseorang tuh tkpe lahh. Tapi, bila kita dah tau cerita2 terbaru dan semasa tentang seseorang, then kita berfikir untuk berbuat jahat pd org tuhh, yg tu tk boleh.

Kalau dlm drama2, biasanya Stalker akan jadi "pengikut setia" pd seseorang yang dia Stalk sampai rancang mcm2 perkara jahat pd org tuhh. Klu kes mcm nih, tkboleh la yee.

Eh ! Eh ! Lupe pulokk ! dari tadi sy asik Speaking English je en. Anda tau tak apa makna Stalking nih dlm Bhs Melayu kita sebenarnye?

Stalking nih mksudnyee "mengekori" atau "mengintip".

Kalau dlm FB, mesti ramai yg suka jadikan Stalking sbg kerja tambahan tanpa gaji kan ? Betol tak ?

Rasenye knp sy nmpk mcm yakin sgt ckp mcm tuhh ?

Sebab sy pun sebenarnye salah seorang drpd berjuta-juta Stalker di alam maya nihh ! hua3~

Bila dah bukak FB tuhh, profile page yg 1st skali sy mesti bukak ialah page ****

Sy akan pastikan sy baca setiap posts dn comments kat wall "orang itu". Tk tau lahh kenapa. Saya jadi mcm nk tau semuanye pasal "orang itu". *huhu. annoying kan ?

Selain drpd page "orang itu", saya jugak selalu lahh usha2 page budokk2 asasi nihh. Saje nak kenal mereka mereka dgn lebih rapat supaya lebih mesra gituu.

Selain kawan2 asasi, page member member sekolah n senior2 kat sekolah dulu pulokk yg jd mangsa sy. huhu~

Alaaa niat saya sbnrnye nk tau perkembangan diaorang sekarang je. Tu jee. Tkde niat buruk pown.

But, sometimes stalking can be painful

You know why ?

Because kdg2 bila kita tau perkembangan orang orang yg kita kenal, kita akan jadi Jealous kan ?

Lebih lebih lg kalau orang tu success. Mesti rase jealous yg TERamat kan ?

Tapi, kalau jealous pun, jgn sampai membawa ke arah kejahatan tau kawan kawan !

Jangan jadi macam ni tau ! ^^


Bila kita cemburu tgk orang lain berjaya, jadikan tu sebagai pendorong utk kita lebih semangat tau ! Tak salah kita jealous sbb kejayaan seseorg. Tp, jgn pernah ade niat nak jatuhkan org tuhh. Sebaliknye jadikan lah orang itu pendorong utk kt berjaya. Ha ! Ini baru betol !

Macam saya lahh, bila saya bukak page senior2 saya yg ade kat OverLaut tuhh, Saya rasa jealous + cemburu sgt2 bila tgk gambar2 mereka2 di sana.

Dapat rasa 4 musim + dapat involve mcm2 activities + dapat kawan2 yg lain bangsa + dapat beli mcm2 barang

Jealous tak ? Cemburu tak ? Saya rasa cemburu.

Tapi, bila sy tgk tu semua, saya cakap kat diri saya sendiri..

"Jangan risau ! satu hari nanti akan datang masanya utk saya pulakk yg merasai + menikmati suasana mcm tuhh"

Lepas tuhh, saya berazam nak belajar rajin2. Nak ikut kakak2 + abang2 senior yg dah "terbang" jauh tu.

Ha ! Kesimpulannya kat sini, klu nak jadi stalker, jadi lahh.

Tapi pastikan niat anda betul. Dan jgn penah salah guna maklumat + info yg anda dpt hasil keje "mengintip" anda.

Ingat tau Kawan-kawan ! ;)

K, Bubye
WasSalam ^^


6 comments:

cik aisya said...

huhu. betul betul .. kite pon suke stalk page seseorang. hehe ..

hajar anis said...

entry yg mnarik...awesome!
dan terTARIK utk mngthui sape "ITU".
HUHU...

Ahmad Hidayat said...

ade pulak perkataan mengestalk..haha

info baru ni...huha

~MoNika~ said...

cik aisya : haha :D kamu pun sama ke ? jeng3~ teringin pulakk nk tau sape orgnyee :)

~MoNika~ said...

anis : haha. TERtarik ke nk tau sape "orang itu". hehe. 1 hari nanti, kita bgtau. huhu :p

~MoNika~ said...

dayat : haha :D perkataan baru wujud hasil rekaan seorg yg tk bertauliah. hehe. rosak bahasa kan ? huhu~