Blogger Backgrounds

Thursday, May 12, 2011

mealthafunniSa ^^

AsSalamu'alaikum Sahabat ^^

Cuti cuti mcm ni bosan sangat bila hanya duduk tanam anggur kat rumah. tak tau nk buat apa.

Hmm. Hari tu ade kawan yang tanya, "macamane nak bace URL blog kamu ? "



Saya pun tergelak je dengar kawan tanya macam tu. haha :D

Saya pun tanya balik, "kamu rasa macamane nak sebut ? "

Ade ke kawan tu sebut, "meal + tha + funnisa"

Ape benda tuhh ? hahahaha :D

So, hari ini saya nak ce cite sikit pasal nama blog saya nihh.

Al Kisah bermula...

Masa tu dah banyak kali saya masukkan nama blog ni untuk jadi linknyee.

Tapi, semua tak boleh.

1 hari tuu, saya terfikir sesuatu..

Saya suka sangat3 tengok cerita Ketika Cinta Bertasbih.

Cerita Favourite Saya ^^


Alaaaa yang karya Habiburrahman El-Shirazy tuuu. Yang meletup dengan filem Ayat- ayat Cinta sebelum cerita ni keluar.

Ini Pak Habiburrahman El Shirazy


Cerita ni best sgt3 !

Saya suka dengan Anna Althafunnisa <3<3<3

Ini lahh Anna Althafunnisa'. Comel kan kan ? ^^


Alangkah indahnya kalau saya dilamar seperti Anna dalam cerita tuu. Ahaks ! *Berangan sat. hehe~



Disebabkan saya minat dengan watak Anna + suka dengan nama yang sangat Sweet ituu, saya pun pinjam lahh nama tu utk blog nihh. hehe~

Nama blog ni sebenarnye ialah....

ME + ALTHAFUNNISA = mealthafunnisa :)


Me -----> english language -----> Saya

Althafunnisa -----> arabic language -----> Selembut-lembut wanita


~ Saya Selembut-lembut Wanita ~


Hahaha :D Okayh ! Sila Muntah ! hehe~

Sebenarnye saya bukanlah seorang perempuan yang lemah lembut sangat sangat punn :P 

Cuma berharap + berdo'a untuk jadi perempuan yang solehah + sopan + macam2 lagi sifat idaman perempuan ^^

Althafunnisa = ألطف النساء


ألطف = فعل المزيد بحرف واحد


Maksudnya, ألطف ini ialah fe'el yang ditambah dengan satu huruf yang asalnya ialah لطف


Makna perkataan itu membawa kepada maksud 'sifat seseorang'.

Jadi dekat sini, NISA' (wanita) disifatkan sebagai seorang yang lemah lembut.

Cenggitu lahh ceritanya ^^

Kan saya salah seorang daripada pencinta Bahasa Arab.

Jadi saya nak ade roh roh bahasa Al Quran ini dalam blog ni. Hehe~ *walaupun isi blog tak seberapa


p/s : Ha ! Sekarang dah tau ! Jangan Salah Sebut lagi ye :)

7 comments:

hajar anis said...

salam ya saiyidah althafunnisa',,
hehe...bru lpas muntah ni..haha..
hmm,,nk tnye..krenye 'althaf' tu..isim tafdil lah yerk?

cik aisya said...

wahh .. lepas ni boleh buat kelas tutor arab kt dlm blog lah eh .. hehe

~MoNika~ said...

Hahaha :D kelas tutor ? uisshh. belajar tk khatam lg. susah nak ajar org lain. hehe. tp klu dpt pape ilmu baru, nnti kita kongsi :)

syakirah zainal said...

wah,siap ajar madah nahu ag..bgus3..like3..^_^

~MoNika~ said...

haha ajar ape yg tahu jek :)

~MoNika~ said...

waSsalam. komen km baru kluar anis. ni effect renovation blogspot ari tuu la nihh. Haha :D baru lps muntah ye ? :p patutlah tetibe ade 'sumting' kat blog nihh. hua3~
Hmm. rasenye ye lahh kott. isem tafdil. tp klu tafdil, bkn kene ade kata perbandingan ke ? hmm. kt pun poning @__@

Anonymous said...

Owhh.. baru saye taw maksud Ana Althafunnisa.. thanks ye..
^_^